De Kunst is om te vallen.

Being creative does not mean you have to be good at drawing.

Emily Breedveld

Ik geloof dat ik dit als docent al duizenden keren heb gezegd maar op een of andere manier staat goed kunnen tekenen parallel aan creatief zijn. Ik vraag vaak wie van zichzelf vind dat hij of zij goed kan tekenen, wie niet en hoevaak ze tekenen. Je ziet veel dat hier een link tussen ligt en refereer naar het kunnen fietsen, een handeling die ons automatisch is geworden. We zijn namelijk niet geboren met de automatische handeling dat wij kunnen fietsen, maar het is ons geleerd. Wee zijn gevallen, vaak gevallen, en toch stonden wij weer op en zetten door! Zo werkt het met creativiteit en tekenen ook. Je moet het blijven doen, blijven proberen, experimenteren en uitdagen. Je gaat vallen, sowieso gaat er iets mislukken, maar de Kunst is om weer op te staan en door te zetten.


Creatief zijn is meer dan alleen tekenen, creatief zijn is ook onderdeel van oplossingsgericht denken. 
Waar je als planner te maken krijgt met problemen tijdens het transport is creatief denken een must.
Een geweldige maaltijd op tafel zetten die je maakte met de ingrediĆ«nten die je vond in je koelkast, is creatief denken. 
Een weekplanning maken dat je kinderen naar balletles, zwemles en paardrijden kunnen in een week waar ook feestjes, school en huiswerk horen. 

En toch krijg ik vaak te horen dat studenten en leerlingen zichzelf niet creatief vinden. Misschien hebben ouders dit vaak tegen hen gezegd omdat de motoriek nog niet ontwikkeld was volgens de curve of vinden ouders zichzelf niet creatief en projecteren ze dat op hun kind. Misschien hebben juffen en meesters dit te vaak herhaald omdat ze niet precies binnen de lijntjes kleurden maar liever buiten de lijntjes kleurden.

Ik denk dat ik er nooit achter zal komen waar het vandaan komt, in de tussentijd herhaal ik nog een paar keer dat iedereen creatief is, zolang je niet opgeeft, oefent en een paar keer valt.

Xxx Emily

you said:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LEAVE A COMMENT