Food Photography DIY: in 4 stappen je setting opbouwen

Omdat ik zo veel leuke en toffe reacties krijg op mijn food photography neem ik jullie stap voor stap mee in het fotograferen van de speculaas koekjes!

Nodig:

  • licht
  • ondergrond
  • achtergrond
  • product
  • props om je verhaal op te bouwen

Licht is echt het aller aller belangrijkste. Je hebt goed licht nodig om je kleuren en diepte goed uit te laten komen. Mijn nummer 1 tip is het fotograferen vlakbij of naast een raam met genoeg daglicht. Bij het fotograferen van de speculaas kwam het licht van links en van achteren.

STAP 2: Ondergrond en achtergrond

Kies voor een ondergrond die afsteekt van je object of product, maar hou het wel neutraal. Afhankelijk van het product werk ik met een lichte of donkere ondergrond. Je ondergrond mag een andere structuur hebben dan je achtergrond.
Besluit waar je het product op gaat leggen, een plankje, bord of alleen een servet?! Kijk naar de kleur en structuur van je ondergrond.
Let daarna op de horizon die wordt gevormd. Vind je dat juist tof? Of niet? Je kan het wegwerken met bijvoorbeeld een theedoek. Zie de afbeeldingen hieronder.

STAP 3: Het product

Kies een product waar je iets mee kan. Denk aan een banaan die je kan pellen en in stukjes kan snijden, of koekjes die je kunt stapelen of verkruimelen.

STAP 4: Het opbouwen

Tijdens de laatste stap ga je de setting opbouwen. Begin met alleen het product, maak daar foto’s van en kijk naar de sfeer. Hoe valt het licht? Hoe komen de kleuren uit?
Daarna kun je gaan toevoegen. Wat is het verhaal in de foto? Ik heb bij de speculaas koekjes gekozen voor melk en het dopen van het koekje in de melk. Hierdoor voeg ik een andere vorm, structuur en kleur toe maar ook beweging en actie. Met het rietje voeg ik een lijn in de foto toe.
Het verhaal in de foto kun je benadrukken door bijvoorbeeld losse ingrediƫnten toe te voegen, chocolade stukjes bij de chocolade koekjes of stroop en poedersuiker bij pannenkoeken.

Ik ben benieuwd wat jullie gaan fotograferen. Heel veel succes en vergeet niet je resultaten te delen!
X Emily

you said:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LEAVE A COMMENT